I 2007 fik vi nye regler om deling af pensioner ved skilsmisse, men vores erfaring er at mange ikke kender dem.
I hovedtræk er reglerne således:
Hver part beholder egne pensioner, hvis de er ”rimelige”. Denne regel omfatter kapital- og ratepensioner samt livrentepension.
En pensionsopsparing som man har hos sin arbejdsgiver vil stort set altid blive betegnet som ”rimelig” hvis den svarer til hvad der er normalt indenfor det pågældende arbejdsområde fx fordi det fremgår af en overenskomst.
Hvis pensionen vurderes som ”ikke rimelig” skal den opdeles mellem parterne. Det er Skifteretten, som bestemmer om en pension er rimelig eller ej. En stor privattegnet pension kan være et eksempel på en pension, som ikke er rimelig.
Hvis man ikke ønsker at det skal være op til Skifteretten, at vurderer om en pension er rimelig eller ikke rimelig kan man komme problemstillingerne i forkøbet ved, at man på forhånd aftaler hvad der skal ske med ens pensioner i tilfælde af skilsmisse.
Ønsker man fx at samtlige eller nogle bestemte af ens pensioner skal deles, kan man aftale dette i en ægtepagt. Det er især vigtigt at gøre sig disse overvejelser hvis man i ægteskabet har ladet den ene part spare mere op på en pensionsordning end den anden, måske fordi den ene i en periode har været uden for arbejdsmarkedet eller man har valgt, at lade den ene spare mere op på en pensionsordning på grund af skattefordele.
Undtaget fra ovennævnte mulighed er livrente, som man ikke kan aftale at dele.
Har du spørgsmål til deling af pensioner er du velkommen til at kontakte os.
Advokat Thomas Refning Poulsen - Advokat i Herning